Esglèsia St. Martí
El titular de la parròquia és Sant Martí, bisbe de Tours.
L'església és d'origen romànic, s. XI. L’any 1617 el veí de Talarn i doctor en lleis Joan Artús i de Mur féu donació de tots els seus béns per destinar-los a l’ampliació de l’església parroquial: construí una nova nau que, per la seva magnitud i orientació, deixaria la primitiva església com a nau creuer de la nova església. En el recinte d’aquesta nova església, s’hi construïren quatre capelles amb quatre altars i es nomenaren quatre sacerdots encarregats del culte de cada una de les capelles.
Actualment, aquestes quatre capelles es corresponen a: la Capella del Santíssim Sagrament i la Capella de la Concepció Immaculada, d’una banda, i de l'altra, les dedicades al Sagrat Cor de Jesús i a la Verge del Roser.
On actualment hi ha l’altar dedicat a la Verge de Lourdes, hi havia l’altar de la Pietat. Darrere d’aquest altar, s’hi construí l’actual sagristia (any 1751) amb la calaixera i armaris dissenyats pel prestigiós escultor de Talarn Josep Casasses.
L’actual presbiteri i altar major són de l’any 1971 i substitueixen l’altar i retaule barroc destruïts durant la contesa civil de 1936.
L'orgue Barroc:
Fou construït l’any 1748 per l’orguener barceloní Josep Boscà de Seringena. S’ha conservat intacte fins avui, llevat de la trompeteria exterior, característica de l’orgue barroc ibèric, que va ésser reconstruïda per l’orguener Gerhard Grenzing, a partir de les poques mostres conservades, quan restaurà completament l’orgue l’any 1975.
És un orgue d'un sol teclat de 45 notes, amb una octava curta i 8 contres (del Do al Si). Les despeses de la seva construcció foren sufragades amb els llegats de la corregidora, Dª. Anna Mª. de Omeagher.
La barana del petit cor fou construïda per Josep Casasses, de Talarn. Al centre d’aquesta barana figurava, inicialment, la pintura de Santa Anna, com a homenatge a la corregidora; però, greument malmesa l’any 1936, fou reemplaçada per la de Santa Cecília (any 1938) pintada per Josefina Prat de la Riba. A banda i banda de la figura de la Santa es troba l’escut d’armes de la corregidora.
Actualment, durant l’època d’estiu, es celebren concerts d’orgue sota el patronatge de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb l'actuació de prestigiosos organistes d’arreu del món.